Welkom in het PIT lab!
Je vindt ons in de Tuin van BRET: het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland! Een dorpje van felrode hergebruikte zeecontainers in een prachtige stadswijngaard bij Sloterdijk. Verbinden staat hier centraal. Op ons terrein is ruimte voor allerlei initiatieven. Met als recent voorbeeld de Buurtkamer! Zo krijgt Sloterdijk voor veel meer Amsterdammers betekenis. Daarbij kiezen we voor maximaal hergebruik van producten en grondstoffen. Minimale footprint, maximale energie!
Wat is het PIT lab?
Het PIT lab is ons levende, circulaire experiment! De basis: een zo circulair mogelijk gebouw, gemaakt van hergebruikte, herbruikbare en bio-based materialen. Wij stellen continu de vraag: Hoe maken we dit gebouw, deze werkplek, onze ontmoetingsplek zo circulair mogelijk? En hoe kan je er fit van worden én blijven? Kom langs en experimenteer mee!
Waarom PIT lab?
Circulair ontwerpen, bouwen en gebruiken is gewoon leuk! Onze ‘lessons learned’ passen we toe in projecten voor onze ambitieuze opdrachtgevers. Ook ontwikkelen we nieuwe manieren van samenwerken, door het PIT lab met een enthousiaste groep founding partners te bouwen en verder te ontwikkelen. Zo leren we wat circulair ontwerpen, bouwen en samenwerken in de praktijk betekent, en ervaren we hoe een gezonde werkplek écht werkt.
Fit werken
Hoe wordt je fit van werken? Het helpt om je werkplek goed in te richten, maar het helpt nog veel meer om je gezond te gedragen gedurende een werkdag. Of eigenlijk elke dag. Wij onderzoeken, ontdekken, testen op onszelf: wat werkt er en wat niet? En hoe gaat dat samen met thuiswerken? Tijd voor een nieuwe fase in ons continue experiment!
Losmaakbaar
De basis is een systeem van zeecontainers, van nature demontabel. Bij elk element dat we toevoegen, letten we goed op de manier van bevestigen en losmaken. Soms is dat best lastig. We zijn dan ook supertrots op onze recente dakopbouw gemaakt van SKELLET. Een innovatieve stalen constructie, die zich het het best laat samenvatten als mecano voor professionals en straks wordt straks teruggenomen door ODS.
Een tweede leven
In het PIT lab gaan we voor hergebruik. We testen hoe makkelijk (of moeilijk) het is om materialen en grondstoffen een tweede leven te geven. Van pantry tot gevel, van traptree tot radiator. Achter alles zit een verhaal. Maar, het is meer dan dat. We hebben onze mate van circulariteit ook gemeten met de Building Circularity Index. Score 67%!
Eetbaar
Bessen, frambozen, bramen, pepers, tijm, gember en munt. Dat is nog maar een eerste greep uit de oogst van het PIT lab. Op en aan het gebouw groeit overal lekkers. Dat gaat natuurlijk niet (helemaal) vanzelf. We ontwikkelden een prototype van een slimme gevelmodule voor stadslandbouw. Daar plukken we nu de vruchten van en de bijen, vogels en vlinders genieten mee!
belichting
monitoren
water geven
Je bent altijd welkom voor een kopje koffie!