Woongebouwen aan het Fridtjof Nansenhof voor Eigen Haard

Goud zoeken in Amsterdam West

De Robert Scottbuurt heeft een groen, haast dorps karakter, met als middelpunt de monumentale Josephkerk. Het begon in 2015 met een stedenbouwkundig plan aan de zuidrand van dit buurtje. We wilden vooral méér: Méér veiligheid door ‘ogen op straat’, méér ontmoeting door collectieve binnenhoven, méér groen en rainproof door zorgvuldig ontworpen openbare, collectieve en private verblijfsplekken, en het ‘goud’ van deze cultuurhistorisch waardevolle AUP-buurt méér zichtbaar door fijne doorkijkjes.

Het begon met de sloop van 50 beneden-bovenwoningen van circa 30m². Deze is op duurzame wijze uitgevoerd, waarbij materialen en elementen bij andere projecten weer een tweede leven hebben gekregen. Nu staan er 69 woningen. Het is een rijke mix van sociaal en middenhuur, verdeeld over twaalf types variërend van 46 tot 106m². Een mooie verdichtingsslag dus, waardoor meer mensen in de stad kunnen (blijven) wonen!

Fridtjof bestaat uit zes gebouwen die de oorspronkelijke AUP-structuur volgen. De gebouwen hebben als basis een stevige plint van twee lagen, die qua schaal aansluit op de naastgelegen kleinschalige Piggelmeewoningen. De bovenbouw heeft een getrapte vorm richting de Jan van Galenstraat. Deze trapvorm biedt ruimte aan dakterrassen in de luwte van het verkeersgeluid.

Door het toepassen van een ‘weefsel’ van drie soorten baksteen in verschillende dieptes, sluit Fridtjof aan op de diverse schalen en sferen van de buurt. Het bescheiden maar toch uitgesproken ontwerp versterkt de al aanwezige karakteristieke architectuur van dit mooie buurtje.

Een project voor woningcorporatie Eigen Haard in samenwerking met Antea Group, Buro Loo, Alba Concepts, Re-use, Pieters bouwtechniek, HSB Bouw, gemeente Amsterdam.

2015 • Amsterdam • opgeleverd

DOOR Architecten Amsterdam Stedenbouw fridtjof nansenhof Exterior road view
DOOR Architecten Amsterdam Stedenbouw fridtjof nansenhof Exterior birds view